Mooie activiteiten

Leerlingen Nautilus presenteren hun ideeën voor een betere buurt

Vrijdag 29 oktober 2021

Foto gemaakt door: Josette Oegema

Verschillende groepen leerlingen presenteerden hun ontwerp ideeën aan een breed publiek van ouders, medeleerlingen, stadsdeelbestuurders, actieve buurtbewoners en partners van de school (Dock, Combiwel, ambtenaren Nieuw-West en Zuid).

De leerlingen hebben met ondersteuning van Lisa Hu van Stichting Terra Nova Democratisch Design de pitch voorbereid en uitgewerkt.

Vanuit de panelleden werd feedback verzorgt, maar ook handreikingen om samen met de kinderen te werken om deze ideeën in de praktijk te brengen. Zo gaan een aantal leerlingen extra bomen planten in de Westlandgrachtbuurt, mogen sommige kinderen samen met het stadsdeel kijken naar gevaarlijke verkeerspunten om te onderzoeken hoe deze veiliger kunnen en wordt onderzocht of een nieuwe moestuin hulpbehoevenden kan voorzien van extra (gratis) eten. Prachtige dag vol van Burgerschap en Participatie.

Week van Mediawijsheid- een mediabus voor kids en ouders

In oktober-november 2021 staat op alle drie de scholen mediawijsheid centraal, wordt er een gezamenlijke ouderavond georganiseerd rondom dit thema en bezoeken een aantal groepen de mediabus. In deze bus leren kinderen op een actieve manier welke aspecten meespelen bij het veilig omgaan met social media en hoe de politie als handhaver daar op toeziet. Leuk en nieuw: ook ouders zijn in de gelegenheid gesteld om de bus te bezoeken.

Zie ook: Mobiel Media Lab

In mei 2019 bezochten de kinderen van de groepen 7 en 8 van brede school Fiep Westendorp, Oecumenische basisschool de Nautilus en cultuurprofielschool De Notenkraker het Verzetsmuseum op Wielen. Ze ontdekten de waargebeurde verhalen uit de Tweede Wereldoorlog van de Joodse vluchteling Eva, het Nederlandse NSB-meisje Nelly, Jan met ouders in het verzet en Henk uit een alledaags gezin. Naar aanleiding van dit bezoek maakten de kinderen een tekening, gedicht en/of verhaal. Deze mochten gaan over vooroordelen, fijn samenleven en het oplossen van ruzies en conflicten zonder geweld.


Alle kinderen hebben ontzettend hun best gedaan en mooie, ontroerende en serieuze stukken ingezonden. Een onafhankelijke jury heeft 21 werken geselecteerd, die in dit boek zijn opgenomen.

Hoe zorgen ouders en school er samen voor dat kinderen optimaal ontwikkelen?